Lightweight rigging

Sintetička oputa ili mekana oputa je revolucionarna tehnologija koja će s vremenom zamijeniti oputu od nehrđajućeg čelika, iako se trenutno primjenjuje samo na manjim regatnim jedrilicama ili vrlo skupim jedrenjacima. Većinu vlakana visokih performansi karakteriziraju impresivna vlačna svojstva koja, s iznimkom karbonskih vlakana, znatno nadmašuju njihovu tlačnu čvrstoću.

Uglavnom se koriste različite vrste vlakana, među kojima se ističu PBO (Zylon), koji predstavlja niz duroplastičnih tekućih kristalnih polioksazola, te ugljična vlakna koja imaju granice zamora daleko veće od čelika i izvrsne karakteristike prigušivanja vibracija, iako imaju slabu udarnu čvrstoću. Ugljična vlakna su široko korištena u pomorskoj industriji za strukture visokih performansi, uključujući trupove, jarbole i opremu.

Među vlaknima visokih performansi ističe se i HPME, čija jedinstvena fizička svojstva ga svrstavaju u zasebnu klasu. HPME se na tržištu nalazi pod trgovačkim imenima Spectra i Dyneema. Ova nova generacija materijala postavlja nove standarde u pomorskoj industriji, pružajući izvanrednu izdržljivost i performanse.

ZASTUPNIŠTVA

Proizvođači Rigging

Proizvođači tekstil

PARTNERI